Guddommelig gulerod & kardemomme suppe

Tilpasset fra La Tartine GourmandeGrundlæggende laver jeg kun denne suppe i vinterhalvåret, når det bliver koldt og mørkt. Det er jo den perfekte vinter mad. Strålende farver af snittede grøntsager (lilla og orange) bringer mit humør højt op med det samme. Min 2 år gamle søn, der normalt er meget kræsen med supper, spiser denne med stor tilfredshed. 


Gulerodssuppe er utrolig  let at tilberede og den er også så billig, at det næsten er for godt til at være sandt. At der heller ikke er brug for nogen fond eller boullion er en anden stor fordel ved denne opskrift. Når jeg laver supper som kræver boullion, holder jeg mest af at lave en frisk boullion selv. Jeg føler mig altid lidt skyldig når jeg bruger en færdig lavet en. (Når jeg så bruger en, er det en god en.)
Men lad os starte fra begyndelsen: Jeg var bogstaveligt talt ude og grave nogle gulerødder op med mine bare hænder, for blot et par uger siden, da jeg var på besøg hos nogle venner i Økosamfundet Dyssekilde i Nordsjælland. Det er en dejlig lille oase med knapt 200 beboere, bundet sammen af visionen om en række værdier som økologi, bæredygtighed, socialt fællesskab, respekt og tolerence. Stedet selv er virkelig hipt med farverige folk og fede arkitektoniske boliggrupper.

Men pyt nu med det; der var jeg så, på åben mark, i slutningen af ​​november, trækkene nogle gulerødder op ad den kolde jord,på en iskold og blæsende eftermiddag. Denne nede på jorden havearbejde erfaring, inspirerede mig til at omfatte gulerødder lidt mere i min madlavning denne vintersæson.

Ja! For det er også gulerodsæson nu! Ikke kun i foråret, når supermarkederne begynder at sælge tiltalende lange og tynde nye gulerødder med deres grønne toppe på. Sandheden er, at for lokaltdyrkede gulerødder er det sæson fra forår til sent efterår, hvor de er de friskeste og mest smagfulde.

Til hverdag tænker vi ikke over guleroden så meget, da den er til rådighed hele året i ethvert supermarked. Det er bare en gulerod, ikke en sofistikeret asparges, heller ikke et græskar, som alle er så vilde med hvert efterår. En uhøjtidelig gulerod er en grøntsag, der ikke er nogen særlig begejstring ved.


Her i opskriften nedenfor, kommer guleroden til dig i form som en cremesuppe, med et krydret twist. Helt ærligt, denne suppe, du er ved at lave, smager simpelthen himmelsk. Den vil give dig en smagsoplevelse du ikke ville forvente at få fra denne grøntsag ;)

Ingredienser:


800 g gulerødder
1 mellemstort rødløg
2 spsk stødt koriander
15 grøn kardemomme bælg
1 håndfuld af pinjekerner
4 spsk olivenolie
koriander blade, vasket, stilke fjernet
salt og friskkværnet peber

Metode:

1. Vask og skræl og skær gulerødderne i 1 cm tykke skiver. Hak løget. 
 
2. Fjern kernerne fra kardemommens bælg og mal dem i ne morter. Undgå at bruge kommercielt stødt kardemomme, fordi frøene hurtigt mister deres efter de er blevet kværnet. Egentlig mener jeg at man selv skal gøre det. 
 
3. Varm olivenolien og steg de hakkede løg på medium varme i ca 2-3 minutter.

4. Tilsæt stødt koriander og kardemomme. Lad det stege på medium varme i 2-3 minutter, så krydderierne udvikler sig. 
 
5. Tilsæt snittede gulerødder. Svits dem i 3-4 minutter under omrøring. I mellemtiden kog en kedelfuld vand. Hæld det varme vand på  gulerødderne, så det dækker dem. Tilsæt salt og peber, læg låg på og lad det simre, indtil gulerødderne er bløde (ca. 30-40 minutter).  


6. Når suppen køles lidt, blend den med en stavblender. Hvis suppen er for tyk efter din smag, så hæld lidt mere varmt vand i. Jeg kan lide min gulerod suppe cremet og tyk. Smag selv til med salt og peber.

7. Rist pinjekernerne på tør pande, indtil de er gyldne. 

8. Pynt med masser af koriander blade og de friskristede pinjekerner. Go fornøjelse.
 

Lidt om β-caroten
Næsten alle ved, at gulerod får sin karakteristiske orange farve fra β-caroten, som mennesker kan nedbryde til vitamin A. Det er spændende, for vitaminer er gode for sundheden, især dem, der kommer direkte fra frugt og grøntsager. Men, ikke alle ved, at hvis du spiser en rå gulerod bliver kun 3% af β-caroten frigivet til vores krop under fordøjelsen. Tilgengæld frigiver kogt og most gulerod tilsat lidt olie helt op til 39%! 


Hvis du kan lide gulerødder skulle du i øvrigt osse prøve min gulerodskage opskrift.

1 kommentar:

  1. Hej.
    Virkelig lækker opskrift og gode billeder. Efter din indledning bliver jeg nødt til at prøve at lave denne suppe snart. Sammen med korianderne regner jeg dog med også at tilføje ingefær og lidt chili, da jeg er hel vild med krydrede supper. For så at gøre op med det stærke, vil jeg så putte en klump creme fraiche i midten af suppen inden servering. :)
    Mvh. Stefan

    SvarSlet