Moong dal pandekager

Tilpasset from Madhur Jaffrey


Det Indiske køkken. Jeg elsker det. Hvor er det  fyldt af vidunderlige smagsoplevelser og farver! Masser af krydderier! Sunde, naturlige ingredienser! Et overflødighedshorn af inspiration til vegetarer.

En af hovedingredienserne i indisk madlavning er forskellige bælgfrugter (mest bønner og linser). Normalt skal de koges før man kan spise dem. Det betyder en lang madlavningsproces. Tilgengæld er pandekagerne i opskriften nedenunder lavet af rå bønner.

Der er tre typer af moong dal - en hel grøn moong, en flækket grøn moong, begge to med skind på og en flækket vasket gul moong. Til denne opskrift skal der bruges den tredje type. Du kan se forskellen mellem disse tre typer her. Faktisk,  hvis du har tid og interesse - anbefaler jeg at tjekke beskrivelser og billeder af mange forskellige typer af korn på Manjulas blog.


Moong dal er rig på protein og anvendes i en lang række traditionelle indiske grøntsagsretter. De har en nøddeagtig smag og er nemme at tilberede. Flækkede vaskede gule moong er forholdsvis lette at fordøje. Kogte og mosede anbefales til babyer, som en let fordøjelig proteinkilde.
Opskriften giver 5 -7 pandekager, afhængig af hvor tykke du laver dem. Jeg foretrække at der lidt at bide i, så jeg laver dem tykke.Ingredienser:
180 g flækkede vasket gule moong dahl
¼ tsk. stødt gurkemeje
1 tsk. salt
100 g grønne ærter (jeg bruger frosne)
80 ml vand
2,5 cm frisk ingefær, groft hakket
1 lille løg, skrællet og hakket
3 fed hvidløg
4 spsk. koriander blade, finthakket
2 friske grøn chili, hakket
¼ tsk. bagepulver
4-6 spsk ghee (neutral olie er fint, hvis du ikke har ghee)

Metode:
1. Vask og skyl dahl i vand et par gange. Læg i en skål, tilsæt 1 liter koldt vand og lad den stå  minimum 5 timer.
2. Put ærterne i kogende vand i 3-4 minutter eller indtil de er møre.
3. Bland ingefær, hvidløg, chili, salt, gurkemeje, dahl, og 80ml af vand i en blender. Blend indtil du har en lind dej. Lad maskinen køre i 2 minutter mere, så dejen bliver lys og luftig.
4. Hæld dejen i en skål. Tilsæt løg, koriander og ærter. Rør det sammen. Dejen kan opbevares overdækket og nedkølet  i et køleskab i op til 24 timer. Tilsæt bagepulver lige inden du går i gang med at tilberede retten.
5. I en non-stick stegepande over medium varme, smelt en spiseskefuld af ghee. Når den er varm, drop en klat af dejen i midten af panden. Tag en grydeske og jævn med bagsiden dejen ud til en pandekage i den tykkelse du ønsker den i. Det er en fordel at jævne den ud i en lang spiralbevægelse, fra midten og udad. Pandekagerne skal være omkring 13 - 15 cm i diameter. Dryp en lille smule af ghee over hver pandekage og på kanterne, læg låg på panden og lad den stege i 2 minutter eller indtil undersiden får en rødlig farve.
6. Vend pandekagen og steg den på den anden side i 1-2 minutter, eller indtil den udvikler små røde pletter. Fjern pandekagen og server straks eller læg den på en tallerken og dæk den, for at holde den varm. Husk at røre i dejen, før du hælder næste pandekage op på panden.


Moong dal pandekager er bedst at spise varme, lige med det samme. Jeg synes de er lækrest hvis man giver dem lidt creme fraiche eller græsk yoghurt på toppen.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar