Vignabønne med svampe

Tilpasset fra Madhur Jaffrey 

Hjemmelavet indisk mad, med sine strålende farver og rige aroma er en naturlig måde at holde min familie varm og komfortabel i vintermånederne. Det er også et godt redskab til bekæmpelse af vinterdepression, der er så almindeligt, her i Skandinavien.

Det er en dejlig, varm, trøstende mad. Det smager rigtig godt når man spiser den med simple basmati ris, naan brød eller bare uden noget andet tilbehør. Denne gang jeg har serveret den sammen med moong dal med brunet løg, der er langt min mest foretrukne hurtige indiske ret. Ingredienser: (til 4-6 personner)
225 g sortøjede bønner
1,2 liter vand
300 g friske svampe
4 spsk ghee
1 tsk hele spidskommen
1 tsk stødt spidskommen (jeg vil gerne stege min spidskommen, hvilket intensiverer deres aroma uhyre meget, i forhold til hvis man støder dem i morteren. Hele proceduren tager ikke længere end 2 minutter, og jeg synes, det er det værd)
2 tsk stødt koriander frø
1/2 tsk stødt gurkemeje
1/4 tsk cayennepeber
2,5 cm kanelstang
1 stort løg, hakket
4 fed hvidløg, finthakket
4 mellemstore tomater, skrællet og hakket (du kan bruge dåsetomater, men det smager meget bedre med friske)
2 tsk salt
friskkværnet sort peber
3-4 spsk hakket koriander blader

Metode:

1. Læg bønner og vand i en tung gryde og bring det i kog. Put låg på, skru varmen ned til lav, og lad det simre lidt i 2 minutter. Sluk for varmen, og lad den stå tildækket i en time.

2. Skær svampene gennem deres stilke i 3-4 mm skiver.

3. Sæt ghee i en sauterpande eller wok over medium-høj varme. Når den er varm, lægges i al spidskommen og kanelstangen i. Lad det syde i nogle få sekunder. Tilsæt løg og hvidløg. Rør rundt og steg, indtil løgene begynder at brune i kanterne. Put svampene i. Rør rundt og steg, indtil de begynder at brune.

4. Nu tilsættes  tomater , stødt koriander, malet spidskommen, gurkemeje og cayennepeber. Rør rundt og kog i et minut. Læg låg på, og skru ned til svag varme, og lad denne blanding koge i sine egne safter i 10 minutter. Sluk for varmen.

5. Bring bønnerne i kog igen. Dæk og lad det simre i cirka 30 minutter, indtil bønnerne er møre.

6. Hæld bønnerne sammen med det vand, de har været kogt i i svampe blandingen. Tilsæt salt, peber og koriander. Rør og bring i kog. Lad det simre utildækket ved svag varme i yderligere 30 minutter, under jævnlig omrøring. Fjern kanelstang før servering.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar