Grønkål Kage


Tilpasset fra Spinach cake opskrift fra A Platter of Figs and Other Recipes af David Tanis.


Grønkål - sandsynligvis den bedste ting man kan spise om vinteren, for at øge eget vitamin niveau. Det er en rigtig omgang superfood fra kål familien, som vi alle bør spise regelmæssigt. For at være ærlig, så kæmper jeg lidt med denne sunde grøntsag: det ville være dejligt til at få alle vitaminer og andre lækkerier fra grønkål bladene, men jeg er ikke særligt begejstret for grønkåls smagen og heller ikke med det dens lidt seje tekstur. Nogle modige og sundt udseende mennesker putter rå grønkål i deres smoothies... 
Nå, men jeg er ikke så modig endnu, så jeg besluttede at sætte det ind i en pikant kage. Effekten var overraskende velsmagende. Selv min kødelskende kæreste kunne li’ det (Det var nok baconet, der gjorde udslaget). 


  
Ingredienser:

2 mellemstore porrer
2 spsk smør
400 g friske grønkål blade
¼ - ½ tsk cayennepeber
½ muskatnød
400 ml sødmælk
4-5 æg
50-100 g bacon (eller chorizo, eller pancetta, eller prosciutto)
50-100 g cheddar eller parmesan ost
salt og friskkværnet peber

Metode:

1. Vask porrerne, fjerne de fleste af de grønne dele, snit i små stykker.

2. Smelt smørret i en dyb pande eller en wok og sautér porrerne med lidt salt og peber under omrøring indtil de bliver ”gennemsigtige”. I mellemtiden, vask grønkålbladene, riv stænglerne af og grovhak dem til mindre stykker.

3. Når porrerne er kogt, tilsæt grønkålen en håndfuld ad gangen, læg låget på, indtil grønkålen er faldet sammen, og så kan du smide en håndfuld mere i. Tilsæt lidt salt og peber hver gang du putter ny grønkål i og tilsæt tilsidst friskrevet muskatnød og cayennepeber.

4. Når alt grønkålen er færdig så put det i en stor skål (sammen med eventuel saft fra kogningen) og lad det til køle lidt. Smag til og juster med krydderier - det bør være kraftigt krydret, mere end du normalt ville gøre!

5. Hak bacon eller chorizo ​​i små tern, steg det på panden, og lad det dryppe af på en køkkenrulle.

6. Opvarm ovnen til 200°C. Smør en bageform. (I denne opskrift bruger jeg 18x28 cm, keramisk form).

7. Med håndholdt blender purérer du grønkålenblandingen sammen med mælk og æg indtil så homogen som muligt. Tilsæt bacon eller chorizo. Smag til med mere salt og masser af peber.

8. Hæld ”grønt dejen” i den klargjorte bagning form. Rive cheedar eller parmesan ost henover. Kagen skal bages omkring 35 minutter, eller indtil en kniv stukket ind i midten af den kommer ren ud igen.


Servering: Lad den køle ned i mindst 15 minutter eller indtil stuetemperatur. Grøn grønkål kage kan serveres som en side dish, men jeg foretrækker at spise det som en hovedret med smørstegte kejserhatte svampe som som akkompagnement.


2 kommentarer:

 1. Hej Maria
  Det lyder som en spændende opskrift jeg må afprøve en dag. Det ligner altså sortkålblade på billederne og ikke grønkål. Jeg har det som dig med grønkål, men sortkål smager noget anderledes, hvis det altså er det du bruger.
  Glæder mig til flere eksperimenterende opskrifter fra dig.

  MVH Denise

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Denise,

   Tak for din kommentar!
   Ja, du har ret - den er faktisk en sortkål (eller toskansk palmekål som den kaldes) på mine billederne. Jeg har lavet min grønkage mange gange med forskellige slags af grønkål, og den har altid smagt super godt.

   Sortkål er nemlig en af mange grønkåls sorter. Du kan læse mere om det here:
   http://www.havenyt.dk/artikler/koekkenhaven/groensager/kaal/474.html

   MVH Marta

   Slet