Guddommelige gær vafler

Tilpassed fra Mark Bittman

Det her er de bedste vafler nogensinde. Sprøde udenpå og smooth indeni, med en antydning af gær i smagen, som jeg elsker. (Som regel er vaffel opskrifter baseret på bagepulver, hvilket giver ok resultater, tro mig. Men har du engang smagt de her lidt “gærede” nogen, så er du færdig med de almindelige).

Det betyder egentligt ikke rigtigt noget, om det er en langsom søndag morgen eller en travl mandag ditto. Der skal så uendeligt lidt forberedelse til. En perfekt, nem morgenmad, hvor det sværeste er at huske, at man skal starte den aftenen inden!


Ingredienser: (4-6 portioner)

5 g gær
280 g hvedemel
2 tsk rør sukker
½ tsk salt
450 ml mælk
100 g smeltet smør
½ vanille bønne
2 æg
ghee, kokos olie eller anden neutral olie (til vaffeljernet børstning)

Metode:

1. Natten før du ønsker sig vafler, i en stor skål opløs gæren i mælken, tilsæt sukker, salt, mel , vanille og det afkølede smeltede smør. Blandingen bliver meget løs og sådan den skal være!

2. Cover og afsat natten over ved stuetemperatur.

3. Om morgenen adskille de to æg. Rør æggeblommer i dejen. Pisk hvide og bland dem i dejen forsigtigt.

4. Børst den kolde vaffeljernet med ghee eller olie. Varm det op. Sørg for, at det er meget varmt, og derefter hælde dej på vaffeljernet (ikke for meget, dejen skal dækker jernet bare), bage 3 til 5 minutter. Serveres straks, spis samtidig mens du laver den næste portion.

Bemærkninger:

Wafler smager himmelsk serveret med ren ahornsirup, et par striber af stegt bacon på siden vil ikke gøre skade og helt sikkert vil gøre Umami elskere glade.

Vafler skal spises med det samme! Medmindre du har brug for at holde dem varme indtil du skal servere dem. Så varm ovnen op til 100° C og læg de færdige vafler direkte oven på risten uden af stakke dem. Dette holder vafler varme og sprøde, mens en stakning af dem betyder at de bliver slatne og mister deres sprødhed.

Nogle gange, for at gøre vafler lidt sundere, jeg erstatte 1/3 af hvedemel med grahamsmel eller grahamspeltmel.

2 kommentarer:

 1. Hej.
  Faldt lige over din opskrift, da jeg havde sådan lyst til at lave vafler. Det lyder rigtig spændende at bruge gær i stedet for bagepulver, så det glæder jeg mig til at smage i morgen tidlig. (Laver dejen her lige om lidt). Men jeg vil dog også putte lidt revet citronskal i. Det giver simpelthen sådan en dejlig og frisk smag. Så det kan anbefales. :)
  Mvh. Malene

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak for kommentar! Det lyder godt med citronskalen! Jeg skal prøve den næste gang!

   Slet